Fundacja Kapucyńska – pomoc potrzebującym, ubogim, bezdomnym

Pomagamy mądrze pomagać

Jak możesz nam pomóc?

FINANSOWO

Każda pomoc jest ważna. Jedni pomagają słowem inni czynem. Jeśli masz możliwość wesprzeć nas finansowo przekaż dowolną kwotę na realizację wybranego projektu Fundacji bądź jej celów statutowych.

Dzięki Twojemu stałemu zaangażowaniu finansowemu wspólnie pomagamy mądrze pomagać.

Pierwszym głównym celem działalności naszej fundacji jest zgromadzenie funduszy na budowę Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy na Miodowej. Każdy z nas może wesprzeć to dzieło dowolną sumą. Przekazane darowizny możesz odliczać od swojego dochodu. Dla osób fizycznych wysokość odliczenia wynosi do 6%, a dla osób prawnych do 10% rocznego dochodu (podstawa prawna ustawa o podatku dochodowym art. 26, ust. 1, pkt. 9 oraz art.18, ust.1, pkt.1).

Osoby zainteresowane wsparciem finansowym prosimy o dokonanie wpłaty na nasze konto:

Fundacja Kapucyńska im. bł. Aniceta Koplińskiego

ul. Kapucyńska 4, 00-245 Warszawa

Citibank Handlowy  nr konta: 96 1030 0019 0109 8530 0030 6564

Przy przelewach międzynarodowych przed numerem konta należy dopisać:

kod SWIFT: CITIPLPX

oraz IBAN: PL 96 1030 0019 0109 8530 0030 6564

Jest też możliwość przekazać 1% swojego podatku na naszą Fundację. Wystarczy w swoim zeznaniu podatkowym wpisać nasz numer KRS: 0000373790

Jeśli chcielibyście Państwo podarować nam jakiś wartościowy przedmiot, który możemy spieniężyć, prosimy o kontakt z Alicją Szubą, e-mail: a.szuba@fundacja-kapucynska.org

MATERIALNIE

Wesprzyj nas materialnie przekazując jedzenie, odzież i środki czystości. Jeśli chcielibyście Państwo przeznaczyć owe rzeczy dla naszych podopiecznych to prosimy o kontakt z Alicją Szubą, e-mail: a.szuba@fundacja-kapucynska.org lub dostarczyć je bezpośrednio na furtę Klasztoru Zakonu Braci Mniejszych Kapucynów przy ulicy Kapucyńskiej 4 w Warszawie codziennie w godzinach 7:30 – 17:20 i 18:30 – 21:00.

BĄDŹ WOLONTARIUSZEM

Kim są nasi wolontariusze?

Fundacja skupia wolontariuszy młodych i starszych, studentów, lekarzy, aktorów, ludzi różnych profesji, zjednoczonych chęcią niesienia pomocy w imię poszanowania ludzkiej godności. Pomaganie jest dla nas ścieżką do znalezienia sensu życia, prawdy o sobie i otaczającym świecie. Dzieląc swój czas, pasje, radości i smutki, tworzymy środowisko, które łączy wspólne działanie na rzecz ludzi potrzebujących.

Biorąc pod uwagę możliwe duże obciążenie psychiczne i emocjonalne osób pracujących z osobami bezdomnymi, minimalny wiek wolontariuszy wykonujących świadczenia na rzecz Fundacji w bezpośrednim kontakcie z podopiecznymi to 18 lat, a w przypadku udziału w Projekcie „Anioł w Warszawie” to 24 lata.

Wolontariusze po 30 dniach współpracy z Fundacją, na podstawie decyzji Koordynatora Wolontariatu, podpisują porozumienie współpracy.

Dostępne formy wolontariatu w naszej Fundacji poznasz tutaj.

WESPRZYJ BUDOWĘ

Jeżeli jest z Państwa ktoś, kto może i chce nam przekazać materiały na Budowę Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy dla osób bezdomnych i ubogich w postaci przekazania:

- blachy miedzianej na dach o pow. 415 m2
-wełny mineralnej półtwardej na ocieplenie dachu (30 cm grubość, 126 m3)
-wełna mineralna półtwarda na ocieplenie elewacji (15 cm grubość, pow. 170 m2)
- pustaki typu max grub. 25 cm na ściany pow. 500 m2
- pustaki typu max. grub. 12 cm na ściany wewnętrzne pow. 550 m2
- cegła pełna 10 000 sztuk na odbudowę muru
- bloczki betonowe  na ściany grub. 25 cm, pow 200 m2
- piasek 100 m3

Wesprzyj finansowo projekt budowy Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy. Prosimy o dokonanie wpłaty na nasze konto:

Fundacja Kapucyńska im. bł. Aniceta Koplińskiego ul. Kapucyńska 4, 00-245 Warszawa Citibank Handlowy nr konta: 96103000190109853000306564

Tytułem: Budowa Ośrodka Pomocy

Przy przelewach międzynarodowych przed numerem konta należy dopisać kod SWIFT: CITIPLPX oraz IBAN: PL 96103000190109853000306564

Koordynatorem projektu jest Alicja Szuba, e-mail: a.szuba@fundacja-kapucynska.org

KUPUJ NASZE PRODUKTY

Nasz sklepik to część szerszego planu budowy Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy. Miejsca gdzie bezdomni mają odzyskać chęć do zmiany swojego życia. Dochód ze sklepu i sprzedawanych w nim produktów, jest przeznaczony na ten właśnie cel.

Zostań dystrybutorem mydełka „Nadzieja”

Mydełko “Nadzieja” pozwoli Fundacji zbudować Kapucyński Ośrodek Pomocy dla osób ubogich i bezdomnych przy Klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów w Warszawie. Więcej informacji o produkcie i jego idei znajdziesz tutaj.

Jeżeli chcesz włączyć się w dystrybucję mydełka cegiełki to zapraszamy do kontaktu,
e-mail: dystrybucja@fundacja-kapucynska.org

CSR (SPOŁECZNA ODPOWIEDZIALNOŚĆ BIZNESU)

Odpowiedzialny biznes to sposób prowadzenia firmy, w którym organizacja bierze odpowiedzialność za wpływ jaki jej działalność ma na pracowników, klientów, społeczności oraz środowisko naturalne. Działania CSR sprzyjają zwiększeniu lojalności konsumentów i interesariuszy, poprawiają relację ze społecznością i władzami lokalnymi, podnoszą poziom kultury organizacyjnej firmy oraz kształtują pozytywny wizerunku firmy.

Możemy pomóc Twojej firmie we wdrożeniu programu CSR. Z uwagi na posiadane zasoby i podejmowane przez nas inicjatywy istnieje możliwość nawiązania współpracy w ramach realizacji programu wolontariatu pracowniczego.

Darowizna umożliwi Twojej firmie, w prosty sposób, włączenie się w pomoc naszym podopiecznym.

Payroll (program składki pracowniczej) jest efektywną formą wspierania celów społecznych wybranych przez Twoją firmę i jej pracowników, a jednocześnie narzędziem integracji zespołu firmy.

W ramach CSR współpracujemy z małymi przedsiębiorstwami jak i z dużymi korporacjami. Naszymi dotychczasowymi partnerami były takie firmy jak: Piekarnia Cukiernia AK Otrębusy, Coca-Cola Poland, Strauss Cafe Poland, Cemex Polska.

Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą, prosimy o kontakt e-mailowy: biuro@fundacja-kapucynska.org