Fundacja Kapucyńska – pomoc potrzebującym, ubogim, bezdomnym

Projekty

• _EFO2171

Budujemy Kapucyński Ośrodek Pomocy

Pierwszym głównym celem działalności Fundacji Kapucyńskiej jest zorganizowanie wsparcia budowy Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy na Miodowej, przy klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów w Warszawie.

Anioł w Warszawie

Projekt „Anioł w Warszawie” jest zindywidualizowaną formą wolontariatu realizowaną przez Fundację Kapucyńską przy Jadłodajni Braci Mniejszych Kapucynów na ul. Miodowej w Warszawie.

• schody-do-nieba

Wspólnota duszpasterska „Schody do nieba”

Ważnym punktem pomocy osobom bezdomnych w procesie ich powrotu do społeczeństwa jest wsparcie duchowe. W jadłodajni braci Kapucynów od 2009 roku prowadzone były spotkania wspólnoty duszpasterskiej dla osób ubogich i bezdomnych.

• jacek_kawalec

Bezdomnych spotkania z kulturą

Pomysł przybliżenia podopiecznym fundacji różnych form sztuki powstał w czasie przygotowywania programu artystycznego Zaduszek Bezdomnych 2011, które zostały wystawione w Teatrze Kamienica.

• różaniec

Przystanek Miodowa

Osoby bezdomne na cotygodniowych spotkaniach, w towarzystwie wolontariuszy Fundacji Kapucyńskiej, nawlekają kolorowe koraliki na sznurek. Robią różańce. Następnie produkt ten jest sprzedawany w internetowym sklepiku fundacji.

• 20110923140631-dfaca84d63ee7378328f19b1704e1fc5382161344

Partnerstwo na rzecz wychodzenia z bezdomności

Przedstawiciele Fundacji Kapucyńskiej, Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju Biura Projektowego (UNDP), organizacji pozarządowych, firm i instytucji działających na rzecz rozwoju i wsparcia ekonomii społecznej podpisali 16 grudnia 2010 r. deklarację partnerstwa na rzecz wychodzenia z bezdomności.

Warsztaty psychologiczne dla bezdomnych

Pierwsze warsztaty odbyły się w 2009 r., skierowane zostały do osób o statusie bezdomnych lub mających problemy bytowe. Uczestnicy to zawsze osoby na co dzień korzystające z Jadłodajni Braci Kapucynów i/lub innej formy pomocy społecznej.

• raczki

Psychoterapia Par Małżeńskich

Obecnie przy Klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów w ramach  Centrum Wsparcia Psychologicznego funkcjonuje Psychoterapia Par Małżeńskich.