Najczęściej kupowane

O nas

Do drzwi Fundacji Kapucyńskiej im. bł Aniceta Koplińskiego, powstałej przy Klasztorze Braci Mniejszych Kapucynów w Warszawie oraz działającej tam Jadłodajni na Miodowej codziennie pukają setki osób bezdomnych z prośbą o ciepły posiłek, ubranie, leki, modlitwę czy pomoc w znalezieniu pracy.

Jedną z form ich społecznej i zawodowej aktywizacji było utworzenie grupy robiącej różańce. Początkowo zamierzaliśmy zrobić tylko 200 sztuk, aby móc je sprzedać podczas sierpniowego wydarzenia kulturalno-rekolekcyjnego Golgota Młodych 2011. Szybko okazało się, że ten rodzaj wspólnoty uczy naszych podopiecznych pracy zespołowej, rozwija w nich poczucie odpowiedzialności i konsekwencji działania, ale przede wszystkim sprawia, że czują się potrzebni. Dla bezdomnych spotkania są formą integracji, stwarzają poczucie przynależności do grupy i co najważniejsze stanowią okazję do odwdzięczenia się za pomoc otrzymywaną od braci Kapucynów oraz Fundacji.

Bezdomni czerpią radość, że mogą sami coś „dać”, a nie tylko „brać”. Robiąc różańce, w przyjaznej atmosferze rozmawiamy o naszych smutkach i radościach, a jednocześnie pracujemy w duchu idei pomagania innym… i odkrywamy przeróżne talenty naszych bezdomnych. A ponieważ jesteśmy głęboko przekonani, że każdemu, kto ma, będzie dodane ruszyliśmy głowami i wpadliśmy na pomysł sklepiku.

W naszej ofercie poza klasycznymi różańcami, proponujemy oryginalne bransoletki-różańce. Wszystkie produkty mogą być dobrym pomysłem na prezent.

Nowością są natomiast mydełka „Nadzieja”. Stanowią one swoistą cegiełkę pod budowę Kapucyńskiego Ośrodka Pomocy osobom biednym i bezdomnym. Każdy więc, kto kupi chociaż jedno mydełko, będzie miał swój wkład, w tą sztandarową dla Fundacji Kapucyńskiej inwestycję.

Robiąc zakupy w naszym sklepie:

Pomagasz mądrze pomagać.

Dane Fundacji Kapucyńskiej:

Fundacja Kapucyńska
im. bł. Aniceta Koplińskiego
ul. Kapucyńska 4

e-mail: biuro@fundacja-kapucynska.org
Fax: +48 22 635 74 94

NIP:  525-24-97-847

Konto bankowe:
Bank: Citibank Handlowy
Konto: 96103000190109853000306564