Najczęściej kupowane

Zakon kapucynów od początku swego istnienia jest związany z posługą wobec najuboższych. W warszawskim klasztorze prowadzenie zorganizowanej pomocy ubogim sięga 1918 roku. Wtedy to do klasztoru przybył błogosławiony Anicet Kopliński, nazywany później „Warszawskim Jałmużnikiem” albo „św Franciszkiem z Warszawy”. Brat ten codziennie udawał się na kwestę, a zebranymi darami wspierał kuchnię dla ubogich prowadzoną przy furcie klasztornej.

Obecna forma jadłodajni liczy około 20 lat. Świeccy w latach 80-tych pod opieką braci kapucynów zaczynali od wydawania ok. 20 posiłków dziennie dla osób najbardziej potrzebujących. Z biegiem czasu potrzeby rosły - obecnie po talerz zupy zgłasza się każdego dnia około 200 osób ubogich i bezdomnych.

Dzisiejsze warunki pozwalają na wydawanie zupy jednorazowo dla 100 osób. Dlatego też wydajemy posiłki w dwóch turach: o godzinie 11:30 i 12:00. Jadłodajnia na miodowej jest otwarta w dni robocze jak również w soboty i niedziele oraz święta i uroczystości. Staramy się, aby ilość przygotowywanej zupy wystarczała dla wszystkich przybyłych.

Menu jadłodajni nie jest skomplikowane, ale głównym założeniem jest aby podawana zupa była gorąca i jak najbardziej treściwa. Do zupy podajemy chleb oraz gorącą kawę zbożową. Każdego tygodnia można spotkać u nas cały wachlarz zup: począwszy od krupnika, pomidorowej z makaronem poprzez ogórkową, aż do najbardziej popularnej grochówki.

Kuchnia funkcjonuje dzięki wolontariuszom skupionym wokół Towarzystwa Charytatywnego im. św. o. Pio oraz pomocy finansowo-rzeczowej różnych instytucji jak i naszych dobrodziejów.

Cały czas poszukujemy osób, które zechciałyby wspierać jadłodajnię poprzez wolontariat. Chodzi o kilka godzin pomocy dziennie przy pracy w naszej miodowej kuchni. Nie stawiamy wysokich wymagań - liczy się przede wszystkim chęć pomocy najuboższym.

Zapraszamy do pomocy ubogim w naszej kuchni! Jeżeli chcesz pomagać to prosimy o kontakt z opiekunem Jadłodajni Miodowej:

br. Adam Zwierz
jadlodajniamiodowa@gmail.com Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi.
tel. 519 086 386

Zapraszamy do odwiedzenia strony Jadłodajni. Znajduje się ona pod adresem:

www.jadlodajnia-miodowa.org