Iskra Bożego Miłosierdzia

W wigilię beatyfikacji Jana Pawła II otrzymaliśmy „Beatyfikacyjną Iskrę Miłosierdzia”, przywiezioną z łagiewnickiego Sanktuarium.

Bezdomni i wolontariusze razem z br. Piotrem i  Siostrami Misjonarkami Miłości przygotowywali się wspólnie do beatyfikacji w modlitewnym czuwaniu na pl. Piłsudskiego.

W 2002 r. podczas konsekracji Sanktuarium Bożego Miłosierdzia, papież nawoływał by „przekazywać światu ogień miłosierdzia”. Stypendyści Fundacji Dzieło Nowego Tysiąclecia postanowili wypełnić tę prośbę. O 21.37 rozniecili iskrę miłosierdzia, przekazując lampiony z łagiewnickim ogniem przedstawicielom instytucji społecznych.

Pierwszą „Beatyfikacyjną Iskrę Miłosierdzia” złożono na ręce s. Ewangelii, br. Piotra i bezdomnego Artura. Spoczywając w kaplicy sióstr będzie codziennie przypominać bezdomnym o sile, jaką mogą czerpać z Bożego Miłosierdzia. Przypominać też będzie o słowach Jana Pawła II:

„Trzeba tę iskrę Bożej łaski rozniecać. Trzeba przekazywać światu ogień miłosierdzia. W miłosierdziu
Boga świat znajdzie pokój, a człowiek szczęście! To zadanie powierzam wam, drodzy bracia i siostry,
Kościołowi w Krakowie i w Polsce oraz wszystkim czcicielom Bożego miłosierdzia, którzy tutaj
przybywać będą z Polski i z całego świata. Bądźcie świadkami miłosierdzia!”