III Festyn św. Feliksa za nami

Mimo, iż przez ostatnie dni pogoda nas nie rozpieszczała, dzień Festynu św. Feliksa (26 bm) przywitała bezchmurnym niebem. Festyn rozpoczął się planowo o godz. 10.00, choć pierwsi zainteresowani pojawili się jeszcze przed czasem.

– Najbardziej podobało mi się, że każdy mógł uczestniczyć w kursie pierwszej pomocy i spróbować swoich sił w wykonaniu resuscytacji na fantomie. Śmiało można było podchodzić do każdego stoiska i rozmawiać z wolontariuszami, czy innymi przedstawicielami kapucyńskich grup – tak o festynie mówiła studentka Kamila. Natalia, inna uczestniczka wydarzenia, powiedziała: – Bardzo smakowały mi ciasta i serwowana tam kawa. Podobały mi się też bańki mydlane, które robiły dzieci. Cieszę się, że mogłam się spotkać i porozmawiać ze znajomymi w tak miłej atmosferze.

Podczas festynu dużym zainteresowaniem cieszyło się stoisko z afrykańskimi rękodziełami. Sprzedaż hebanowych figurek, plecionych koszyków, czy unikalnych batików była dobrą okazją do rozmowy na temat misji Braci Kapucynów. Jak się okazuje, ta kwestia wcale nie jest obca przybyłym.

Wolontariusze naszej fundacji pomagali w animowaniu najmłodszych. Malowanie twarzy, gra w gumę i wspólne zabawy sprawiały, że buzie maluchów były wciąż uśmiechnięte. A jak festyn oceniają sami organizatorzy? – Mam nadzieję, że przygotowane liczne atrakcje sprostały oczekiwaniom Warszawiaków. Chciałabym, aby to wydarzenie z roku na rok przyciągało coraz większą liczbę uczestników – mówi rzecznik prasowy Fundacji Kapucyńskiej, Anna Niepiekło. Koordynujący przygotowania do festynu br. Łukasz Lewczuk jest bardzo wdzięczny wszystkim, którzy w ostatnią niedzielę odwiedzili kapucyński dziedziniec i wsparli dzieło misyjne braci. – Szczególne podziękowania pragnę jednak złożyć tym, którzy przyczynili się do tak sprawnego przygotowania festynu – mówi br. Łukasz. Bez waszej ciężkiej pracy byłoby to niemożliwe – dodaje.

Podczas festynu dzięki ofiarności uczestników zebrano 2083 zł, które zostaną przeznaczone na pomoc misjom kapucyńskim. Serdeczne Bóg zapłać!

KN