Podaruj buty bezdomnemu

„W ich życie możesz wchodzić z butami…”

Uwaga uwaga !!!

To jedyna okazja gdy z butami można wchodzić w cudze życie… życie bezdomnych.

Ich życie i przetrwanie zimy uzależnione jest w znacznej mierze od pomocy i dobrej woli innych. Zimowe dni sprawiły, że do Fundacji Kapucyńskiej napływa wiele osób, tu mogą rozgrzać się ciepłą zupą. Wiele osób przychodzi w przemokniętych, zniszczonych czy dziurawych butach.

Dlatego zaczynamy wielkie zimowe zbieranie butów, bo to one są w tym czasie towarem deficytowym, oprócz ciepłej odzieży są tym czego bezdomni bardzo potrzebują.

Macie jakieś buty do oddania? Szykujcie i pakujcie. Tak niewiele może sprawić, że bezdomność będzie boleć odrobinę mniej.

Buty można przynosić na furtę Klasztoru Braci Mniejszych Kapucynów przy ul Kapucyńskiej 4 w Warszawie ( codziennie w godz: 7:30-17:20 i 18:30-21:00 ) z dopiskiem: Fundacja Kapucyńska. Zbieramy buty męskie w dobrym stanie, w różnych rozmiarach od 39 – 47 . Zbiórka butów trwa od 28 stycznia do 29 lutego.

Rok Miłosierdzia ogłoszony przez Papieża Franciszka trwa. Papież mówi o potrzebie przezwyciężania obojętności jako najważniejszym wyzwaniu tego roku. Ewangelia przypomina o uczynkach miłosierdzia względem ciała: ”Byłem nagi a przyodzialiście mnie”.

Czy trzeba więcej argumentów?

Z wdzięcznością…

Fundacja Kapucyńska