Wieczór pełen nadziei

Jak co roku w listopadzie spotkaliśmy się, aby wspominać zmarłych z naszego otoczenia. W Dzień Zaduszny otoczyliśmy szczególną modlitwą wolontariuszy jadłodajni i fundacji oraz bezdomnych którzy odeszli do Domu Ojca.

Zaduszki to dzień w którym kościół katolicki wspomina wszystkich wiernych zmarłych i prosi dla nich o łaskę nieba. Na spotkaniu zaduszkowym pamiętaliśmy przede wszystkim o naszych bliskich Bezdomnych, których nie ma już nami. Nie zapominaliśmy również o osobach, które zostały pochowane jako NN, a których groby sprzątaliśmy przed dwoma tygodniami. Pomimo nostalgii i zadumy, która udzieliła się wszystkim uczestnikom, chcieliśmy ten wieczór przeżyć myśląc o śmierci z nadzieją, dlatego spotkanie rozpoczęliśmy od pieśni o zmartwychwstaniu, a następnie odmówiliśmy tajemnice chwalebne różańca świętego.

Przy okazji tego spotkania, w ramach programu „19 dni przeciwko przemocy” gościliśmy uczennice z Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego Nr 2 w Warszawie, które oprócz wsparcia organizacyjnego, zapewniły naszym Podopiecznym przepyszne słodkości, własnoręcznie upieczone.

fot. Edyta Foryś