Czym jest wolontariat?

Wolontariat to bezpłatne, świadome i dobrowolne działanie na rzecz innych, wykraczające poza więzi rodzinno-koleżeńskie. Celem wolontariatu jest aktywizowanie społeczeństwa, poprzez stworzenie możliwości pożytecznego działania. Każdy może zgłosić się
z propozycją zostania wolontariuszem – ważne jest jednak, aby wybrał optymalną dla siebie formę wolontariatu, biorąc pod uwagę ilość wolnego czasu, swoje predyspozycje oraz zainteresowania.

Dlaczego warto zostać wolontariuszem?

Wolontariat jest wspaniałą szansą zdobycia nowych umiejętności oraz poznania ciekawych ludzi. Może być sposobem na samotność jak i ułatwić pozytywne myślenie o sobie i innych.
Pozwala oderwać się od codziennych obowiązków oraz zgiełku świata. Uwrażliwia na potrzeby drugiego człowieka i pozwala dostrzec rzeczy ważne i wartościowe.

Kim są nasi wolontariusze?

Fundacja skupia wolontariuszy młodych i starszych, studentów, lekarzy, aktorów, ludzi różnych profesji, zjednoczonych chęcią niesienia pomocy w imię poszanowania ludzkiej godności. Pomaganie jest dla nas ścieżką do znalezienia sensu życia, prawdy o sobie i otaczającym świecie. Dzieląc swój czas, pasje, radości i smutki, tworzymy środowisko, które łączy wspólne działanie na rzecz ludzi potrzebujących. Biorąc pod uwagę możliwe duże obciążenie psychiczne i emocjonalne osób pracujących z osobami bezdomnymi, minimalny wiek wolontariuszy wykonujących świadczenia na rzecz Fundacji w bezpośrednim kontakcie z podopiecznymi to 18 lat, a w przypadku udziału w Projekcie „Anioł w Warszawie” to 24 lata. Wolontariusze po 30 dniach współpracy z Fundacją, na podstawie decyzji Koordynatora Wolontariatu, podpisują porozumienie współpracy.

Zaangażuj się w wolontariat

Codziennie pomiędzy godz. 11.30-13.30 w Domu bł. Aniceta Jałmużnika Warszawy wydawane są posiłki dla ubogich i bezdomnych. Jeśli masz wolne przedpołudnia zapraszamy do wsparcia osób gotujących w godz. 8.00-11.30, albo pomocy przy wydawaniu posiłków. Niezbędne są aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Jeżeli interesujesz się teatrem, poezją, filmem zapraszamy do zespołu organizującego spotkania bezdomnych z kulturą. W każdą środę o godzinie 18:00 nasi podopieczni przychodzą do Domu bł. Aniceta, aby obejrzeć film lub wziąć udział w zajęciach dotyczących poezji czy teatru. Wolontariusze przychodzą o godz. 16.45, aby przygotować spotkanie – przygotować posiłek, kawę i herbatę. W miarę możliwości zapraszane są na spotkania znane osoby, aby poprowadzić dyskusję z bezdomnymi czy też zaprezentować im swój warsztat artystyczny. Preferowany profil wolontariusza: osoba kreatywna, komunikatywna, sumienna, potrafiąca pracować w grupie. Niezbędne są aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych. Kontakt e-mail do koordynatora wolontariatu: k.lewczuk@fundacja-kapucynska.org
W każdy czwartek o godz. 18.00 w Domu bł. Aniceta odbywa się spotkanie bezdomnych i wolontariuszy z Ewangelią. Jest to czas na wspólną rozmowę, poznanie siebie nawzajem i rozważanie Słowa Bożego. Jeśli dysponujesz czasem w czwartkowe popołudnia zaangażuj się w posługę osobom bezdomnym. Wolontariusze przychodzą już od godz. 16.45, aby przygotować poczęstunek dla osób bezdomnych. Preferowany profil wolontariusza: osoba komunikatywna, otwarta na rozmowę z bezdomnymi, cierpliwa, potrafiąca słuchać. Niezbędne są aktualne badania do celów sanitarno-epidemiologicznych. Kontakt e-mail do koordynatora wolontariatu: k.lewczuk@fundacja-kapucynska.org
Podopieczni fundacji spotykają się w każdy piątek pomiędzy godz. 13:45 a 16:30, aby tworzyć produkty, które sprzedajemy w naszym sklepiku tj. różańce, bransoletki, drewienka itd. W pracy towarzyszą im zawsze wolontariusze, którzy koordynują pracę i wspierają w działaniach. To doskonałe miejsce na bliższe poznanie świata bezdomnego człowieka, zapraszamy! Preferowany profil wolontariusza: osoba komunikatywna, potrafiąca pracować w grupie, ze zdolnościami manualnymi. Przygotowanie spotkania wolontariusze rozpoczynają o godz. 13.20. Kontakt e-mail do koordynatora wolontariatu: k.lewczuk@fundacja-kapucynska.org
Magazyn działa 3 dni w tygodniu – we wtorki, środy i czwartki w godz. 14.30-17.30. Każdego z tych dni osoby bezdomne i potrzebujące mogą otrzymać niezbędną odzież, odpowiednią do pory roku. Posługa w magazynie znajdującym się w Domu bł. Aniceta Jałmużnika polega na: wydawaniu, segregowaniu i porządkowaniu odzieży dla osób bezdomnych. Jeśli jesteś zainteresowany pracą w magazynie napisz do nas wiadomość na adres: ubrania@fundacja-kapucynska.org